Daha önce bahsetmiştim; biz kurabiyeciler internette yer aldığımız için ve de (ben) büyükşehir belediyesi sınırları içinde oturduğum için
vergiye tabiymişim.
Ankara’dan görüş istedim ve bu bilgi bana tebliğ edildi resmi olarak. Hemen ertesi günü kurumsallaştım ben de. Noterden şahıs için imza beyannamesi, ikametgah senedi, tapu gibi birkaç evrak hazırlayarak dilekçe ile vergi dairesine başvurdum. Akabinde işletme defteri tasdik edildi ve vergi memuru evime “yoklama”ya geldi; gerçekten böyle bir yer var mı diye. Rapor hazırladı; faaliyet alanlarımı listeledi ve evrağı daireye götürdü. Bu işlem ertesinde ben de vergi levhamı tasdiklettirdim; ve fatura bastırdım. Tüm işlemler için toplamda 100TL gibi bir para harcadım; ancak fatura bu bedele artı. Aslında faturayı kırtasiyeden alıp tasdikletebiliyormuşum, ama ben logolu özel baskı bir fatura istediğim için (daha doğrusu basımevinden bana öyle önerildiği için) bir heyecanla logolu fatura bastırdım ve 125TL ödedim bu işlem için. Fatura konusunda dikkat; ilk gittiğim yer (ki sticker larımı sürekli bastırdığım ozalit) 400TL fiyat istemişti logosuz çalışma için; logolu istersem 1Mia gibi bir rakamı bulabileceğini hiç gerek olmadığını ifade ederek. Aslında benim yaptırdığım fiyattan çok daha ucuza da yapan yerler vardı; ama ilgilenen olursa bana yazsın lütfen, başarılı ve referanslı bir yerle çalıştım; çok da memnun kaldım http://turuncubasim.com/ Gönül rahatlığıyla ve şiddetle tavsiye ediyorum; hem profesyoneller, hem de bireysel olacak kadar ilgililer. Uzun vadede farklı konularda da çalışmayı umuyorum, mutlaka yazarım yaptıklarımı.
Kurumsallaşma işi böyle, çok kolay. Ama ilk sene ayda 100TL bedel ödeyerek muhasebeci tutmam lazım; muhasebeci online olarak kdv beyannamesi vs vergi dairesine beyan edecek benim adıma (bu detayları da yaşadıkça paylaşırım). 1 sene sonra senelik gelirim 120Mia altında kalırsa kendim şifre alarak beyan edebileceğim gelirlerimi; bir muhasebeci ile çalışmama gerek kalmayacak….
fotoğraf geçen hafta Cumartesi den; alttaki kolilerde 400 kurabiye, üstteki paketler, artı akşama doğru eklenen bir kaç paket daha…bu Cumartesi ise muhteşem bir durgunluk. Seyahatte olduğum için üzülerek reddetmiştim siparişleri, ancak arkadaşıma yönlendirmiştim umarım istediklerini alabilmişlerdir…
Elif seni çok tebrik ediyorum bu konuda. Bence böyle bir iş kalkışmak hepimizin yapması gereken birşey . Yeni yeni başladığım için bu işi üzerime hiç alınmıyorum:)) Vergi vermek her vatandaşın görevi ama bu ülkede öylesine zengin olup vergi kaçıranları görünce insan ister istemez binbir emekle kazandığı 2 kuruşun vergisini ödemek istemiyor:((
İnş ben de bir gün senin gibi kurumsallaşabilirim..Hayırlı olsun ..
teşekkür ederim…zaman içinde göreceğiz bu ülkede ticaret nasıl işliyor; benim için önemli bir tecrübe olacak doğrusu. Kime söylesem, girdin bir batağa bakalım nasıl kurtulacaksın diyorlar, yine de müsterihim; herşeyi doğru yaparsam bir sakıncası olmaz diye düşünüyorum. zaman içinde vergi yüzde kaçlara oturuyor vs paylaşırım mutlaka. Her ne kadar gelir elde etsek de, aletler, webde bulunma giderleri vs derken ciddi masrafımız da var aslında. Bakalım 🙂 mutlaka paylaşırım
sevgiler
Elif bu paylaşımlar için çok tşkler, işyerin hayırlı uğurlu olsun. Peki evden satış yaparken de vergiye tabi oluyor muyuz? Yani ev hanımı şahıs şirketi mi kuracak kazandığı 3-5 kuruşluk küçük bir gelir için? Bunu çok merak ediyorum da…
Eğer bir internet sitesi kurduysan (blog da buna dahil); maliye bu siteyi/blogu dükkan olarak adlediyor – dolayısıyl vergiye tabi.
Aynı şekilde evden eşe dosta yapılan siparişlerde bile büyükşehir de yaşıyorsan aynı şekilde vergi ödemek durumundasın. Küçük şehirlerde durum farklı.
Vergi ödemek derken, kar etmiyor bile olsan, beyanname vermek gerekiyor her ay. Bunu yapmana da izin yok; muhasebeci tutmak zorundasın.
O da yetmiyor, işletme defteri tutacaksın vs vs vs. Kanunen vergiye tabi, ama kaç kişi mükellefiyet tesis etmiştir bilmem, eminim bir elin parmaklarını geçmez.
Aslında Tarım Köyişleri Bakanlığı yönetmeliği gereğince evde gıda üretimi yapıp satmak da yasakmış. Önce bir dükkan/atölye tutmak/belediyeden ruhsat almak ve Tarım Köyişlerinden Gıda Üretim İzni almak gerekiyor. Detayları yazdım blogda; bir çok evrak hazırlığı ve denetimler ertesinde almak kolay.
Ama evde kazanılan 3-5 kuruşu denetlemeye gelirler mi bilmem; ben cesaret edemedim, doğru yapmaya çalışıyorum; çünkü siteyi tespit edip denetime gelirse maliye ve ticari faaliyet tespit edilirse vergi borcu / cezası çıkar. Bu rakamın da düşük olacağını sanmıyorum. Karışık bizde bu tür işler maalesef.
Kesinlikle haklısın Elif,her zaman doğru olanı yapınca insan huzur içinde oluyor.Sayısı yüzleri bulan ve bu işi nice zorluklarla yapan diğer butik pastacılığı yapan arkadaşlarım da senin bu güzel yazı ve yorumlarından faydalanırlar umuyorum.Çok ama çok teşekkürler.