Şahıs firması nasıl kurulur. Kurabiyeci olmak isteyenlere

Firma kurma işleri konusunda o kadar çok telefon alıyorum ki en sonunda yazmaya karar verdim. Umarım faydası olur (lütfen yazdıklarımı son rehber olarak almayıp araştırmaya devam edin…bu konunun uzmanı olmadığıma göre mutlaka atladıklarım olacaktır)

Şahıs olarak firma kurmak için (yani ben Elif Dedeoğlu olarak vergi ödüyorum):

1. Noterden imza beyannamesi alın. İmzanızı bir kağıda 3 kere attırıp elinize veriyorlar

2. Firma olarak kendinizi tescil ettirmek için, vergi dairesine başvurmak gerekiyor (hangi vergi dairesine bağlı olduğunuz adresinize göre belirlenir). İmza beyannamesi (noter tasdikli), mükellefiyet kurmak istediğinize dair dilekçe, tapu veya kira kontratı ve nüfus cüzdanı sureti (muhtar) ile vergi dairenize gidin (ikametgah da isteniyordu sanırım); danışmadan gideceğiniz masa ile ilgili yönlendirirler. Mükellefiyet tesis ettirmek istediğinizi söylemeniz yeterli. (Önceden vergi dairesini arayıp istedikleri başka belgeler var mı diye sormakta yarar var-benim vergi numaram vardı hali hazırda kayıtlıydım ve vergi ödüyordum, ondan gerekmedi)

3. Bir kırtasiyeden işletme defteri alın ve tasdik ettirin (bu kısmı çok sevgili SMMM arkadaşım Özlem hallettiği için nasıl nereden bilemiyorum, sanıyorum noterde tasdik ediliyor, öünkü sene bitiminde tekrar noterden tasdik ettirmem gerekti aynı deftere devam edeceğime dair.)

4. İşyeri adresinizde bulunmanız önemli (ben evi işyeri göstermiştim…ancak unutmayın ki vergi dairesi için sorun teşkil etmese de çalışma ruhsatı açısından sakıncalı. Evde gıda üretene izin yok! Atölye olmalı, dükkan formatında. Mutfağı ve üretim bölümü ayrı olmalı, soyunma odası olmalı vb kriterleri mevcut). Dediğim gibi bir süre işyerinizde yoklama memurunu bekleyeceksiniz ve vergi dairesinden bu konuyla ilgilenen bir görevli gelecek. Size sorular sorarak yoklama fişini dolduracak ve bir kopyasını sizde bırakacak. O evrağı saklayın, ve hatta kopyasını çıkarın.

5. Bu aşamada vergi numaranız yoksa yoklama fişi ile vergi dairesine gidip alabilirsiniz.

6. Akabinde vergi levhası alınacak tasdikli olacak. Eskiden duvara asma zorunluluğu vardı (evlerde yok), geçenlerde kaldırıldı.

7. Anlaşmalı matbaalardan birinden de irsaliyeli fatura ve gider pusulası bastırabilirsiniz (bu konuda çok çok farklı fiyatlar mevcut, mutlaka bir kaç yerden fiyat alın…faturanızda logonuza yer vermeyi unutmayın (renkli olması fiyatta artışa neden olur. Ayrıca banka hesap numaranızı da faturaya eklemek isteyebilirsiniz. Ben yapmadım, pişmanım. Büyük şirketlerde ödeme günü geldiğinde sizi aramaz faturaya bakarlar.)

8. Ticaret sicil gazetesinde kuruluşunuzun ilan edilmesi için de Ticaret Odasına başvurun. Üye olacak, bunun için aidat ve gazetede basım bedeli ödeyeceksiniz. Basılan gazete adresinize gönderilecek.

9. Bundan sonra Çalışma Ruhsatı ve Gıda Üretim izni alınacak sırasıyla,onlar da ayrı bir yazı konusu. Personel olacaksa SSK’ya da başvuru gerekiyor. Bu arada ben hali hazırda çalışıyor ve SSKlı olduğum için Bağ Kur a başvurmadım…onu da araştırmakta yarar var.

Bu arada kurabiyeleri kime yaptığımı hatırlayamayacak kadar bunadım 🙂

Siz de bu kurabiyelerden yapmak/bu konuda eğitim almak isterseniz buraya tıklayın.

Comments

  1. merhabalar, bir şey sormak istiyorum. şahıs irması kuruup vergi ödemek zorunluluğu var ama evde gıda üretimine izin yok diyorsunuz. Evinde bu kadar kurabiye ve pasta yapıp satan bloglar var. bunlar ozaman vergi ödemiyor, devlet takip etmiyorm? bu işin bir cezası zorunluluğu var mı merak ettim.
    bilgilendirirseniz sevinirim

  2. Merhaba.
    geçenlerde bir başka pastacı evinden çalışan hepimizi gıdaya çok aykırı üretim yapıyorlar diye, aynı metni tüm pastacıları şikayet etmek için kullanarak tarım köyişleri bakanlığına bildirmiş. Aklınıza gelebilecek neredeyse her blogcuyu. O zaman sorun oluyor işte, yoksa tarım köyişleri evde üretim yaptığınızı araştırıp takip edemez. Şimdi herkes devam edebilmek için dükkan tutmaya bakıyor. İkinci kez şikayet olursa aynı toleransı göstereceklerini sanmam.

    Belediye-Vergi dairesi ankara merkez-tarım köyişleri vs vs hepsiyle görüştüm. Mukteza istediğimde evde çalışanın vergi ödemesi gerekliliği bildirildi… büyükşehir de yaşayanlar için. Internette yer almak da vergiye tabi (bloglar dahil). İnternet sanal dükkan olarak görülüyor. Ama şu da var, evden yapıp, yapılanlar internette, arkadaşıma yaptım, ayşeye yaptım şeklinde sergileyip sessizce bu iş sürdürülebilir. Ama ya biri şikayet ederse! Gıda üretim izni için bir kerelik idare ediyorlar, ama vergide hemen ceza gelir! Cezai zorunluluğu var yani! Beyannameleri düzgün vermemek, damga vergisini geç ödemek vs vs hepsinin cezai zorunluluğu var. Karışık işler ama kanunu bilmekle yükümlüyüz!

  3. Buradan sevgilerimi yolluyorum..

    İşimi kaptırmışım haberim yok….

    O kadar beceriklisin ki muhasebeyi de çok iyi öğrenmişsin..

    Detaylı ve açıklayıcı anlatıma diyecek söz bulamıyorum.

    En çok neyi seviyorum biliyor musun?

    Bildiklerini/kazanımlarını paylaşmanı.

    Paylaşılan her şey güzeldir.

    Tebrik ediyorum.

    • babam gibi kısa-net-tadında yazıyorsun, meslek özelliği olsa gerek 🙂 cnm, sayende kıvırdım muhasebeyi 🙂

  4. merhaba. oncelıkle bildiklerinizi paylasacak kadar engin gonullu olmanızı kutluyor. Allah’tan herseyi guzel gonlunuze gore vermesını dılıyorum. ben de boyle bır nıyette ıdım. Ancak beledıyeler bu ısı ne yazıkkı cok mumkun hale getırmıyor. Aslında beledıyelerden zıyade yenı yasalar… bır kere kesınlıkle ustalık belgesı ıstıyorlar. eger yoksa ya acamıyorsunuz yada yanınızda bu alanda (pasta bıskuvı sekerleme) ustalık belgesı sahıbı bırını calıstırma zorunlulugunuz var. ben kendı belgemı almak ıstıyorum dersenız de ortalama 5-8 yıl sigortalı calısmıslık sahıbı olmanız lazım kı muracat edıp sınavlara gırıp kendı belgenızı alabılesınız. umarım kı ben yanlıs bılıyor olayım. lakın o kadar cok arastırdım ve telefon parası harcadım kı ıyıce emın oldum artık… yınede yuregımızı rahatlatacak bır acıklama gelırse sevınırım… tekrar tesekkurler…

  5. Teşekkür ederim Filiz hn,
    Ben bu yola baş koydum artık, kendim profesyonel olarak çalıştığım için mecburen birini tutacağım, varsın ustalık belgesi olan biri olsun 🙂

    Ancak emin olamadığım bir konu var, belediyenin bana söylediği ya ustalık belgesi olacak ya da ticaret odası üyeliği (siz şirket kurmuş muydunuz da olamadı). Kayıtlı olduğum için sizin ustalık belgesi almanıza gerek yok dediler, yine de yaşayıp göreceğiz. Belediye ile sürekli irtibat halindeyim, onlara sormadan adım atmıyorum, Ataşehir Belediyesi. Şimdilik son noktayı koyamıyorum, işlemler tamamlansın, yazarım öğrendiklerimi…

  6. merhaba elif hanım, hayır ben herhangi bir kurma girisiminde bulunmadım. takdir edersiniz ki ciddi bir sermayeyi riske etmek gerekiyor, bu gunku ortam da arastırmadan riske etmek icin güven vermiyor. yaklasık yılbasından beri arastırmadayım o yüzden… en dogru ve net bilgiyi tesk (türkiye esnaf sanatkarlar odası) nın web sitesi ve telefonlarından alabilirsiniz. ayrıca ben istanbulda yasıyorum ve bakırkoy esnaf ve sanatkarlar odası da buyuk bır sabırla yanıtlıyor bu tür soruları…

    benim size önerim buralardan aldıgınız bilgileri en dogru bilgi kabul edin. zira belediyeler farklı yanıt verebilseler de is acılıs noktasına gelip dayandıgında direkt var mı ustalık belgeniz diye bir soruyla isinize tas koyabiliyorlar. sizin elinizde bu belge hazır bulunsun, belediye istemezse (ki muhakkak ister) yine yanınızda kar bulunur.

    hatta soyle bır ornek vereyim size durumun ciddiyetine binaen… mesela bir ev ürünleri satan yer acmak istediniz. üretim yapmayacaksınız orada, evinizden chesecake, kurabiye vs goturup satacaksınız. bunun ıcın dahi ustalık belgesi isteyen belediyeler var (uretim yapmayacaksam ne ustalıgı diyeceksiniz ama yurdumun insanıyız iste)

    size esnaf sanatkarlar odasının ankaradaki merkezinin linkini veriyorum, tum suallerinizde direkt ulasabilir en dogru bilgiyi alabilirsiniz. kolaylıklar diliyorum. http://www.tesk.org.tr/tr/index1.php

  7. Esnaf sanatkarlar odasını hiç aramamıştım teşekkür ederim
    Ticaret odasına pastacı olarak üye olmaya da ustalık belgesi isteniyor dediler ama beni üye aldılar sağolsunlar

    Umalım ki hayal kırıklığı olmasın, her durumda devam edeceğim, olmadı bir ustayla çalışacağım, memnun da olurum aslında, bizim alanda usta bir usta bulabilirsem 🙂
    sevgiler

  8. merhaba ben de tasarım butik mağaza açmak istiyorum. fakat ustalık belgem yok:) arastırıyorum bakalım ne olacak.verdiğiniz bilgiler için tesekkurler.

  9. Merhabalar ben de butik pastacılık yapmak istiyorum ama şimdilik evden yürüteyim dedim. Dedim de nasıl olacak bir site kursam maliye direk basımda biter…. Ama daha ortada birşeyler yokken bir atölyeye okadar para yatırmak çok akıl karı gelmiyor insana yani esime:) bu ustalık belgesini gittiğimiz herhangi bir kurstan alabiliyormuyuz yoksa Ozel bir kursu varmı? Ben kursa gitmeden yapıyorum pastalarımı gayet başarılı gidiyor ama illa gerekli gibi bir durum varsa bana istanbulda onerebileceginz ileri seviye yani çok katlı(2-3 kattan fazla) amorf formül pastaların birleşim aşamalarını detaylı öğrene bileceğim bir yer soylermisiniz? Birde böyle bir atölye acmak sıfırdan ne kadara mal oldu size??

    • Özlem hanım merhaba

      Öncelikle, ustalık belgesine ihtiyacınız yok. Bu işler el işi olduğu için internette okuyacağınız bir çok konudan muaf oluyorsunuz. Bu konularda çok yazdım, yaptığım/yaşadığım herşeyi yazdım ve inanın şimdi ben de hatırlamak istesem blogda yazdıklarıma bakarım. Mutlaka okuyun. (Örnek kapasite raporu gerekmiyor da exper geliyor basit bir belge veriyor gibi).

      Atölye maliyeti hesabını bilmem mümkün değil. Ama kaldı ki, tutacağınız dükkanın kirasına, ne kadar tadilat istediğine bağlı. Tadilat işi de deli işi. Ayrı 3 bölüm olacak (belediye gerekli kılıyor). Mutfak ayrı, tezgahı duvarı silinebilir malzeme…Üretim bölümü ayrı olacak orada da duvar seramik gibi silinebilir malzeme. Bir de zorunlu soyunma odası (paravanla yırttım neyse küçük atölye diye). vs vs Çok meşakkatli. Ama ticaret de deli işi zaten, risk almadan olmuyor

      desem de bir tarafım kapasam da öyle mi devam etsem diyor. Boşu boşuna her ay masrafı var. Atölye açmak için erken veya değil kararını siparişinizin yoğunluğu belirleyecektir.

      Websitesi açma işi maliyeyi çeker size, gelir elde ediyorsun vergi ödüyor musun diye. Bunun için isminizle şahıs şirketi gibi mükellefiyet tesis etmeniz yeterli. Ay sonlarında vs beyanname verip kazancınızı bildiriyorsunuz vergi dairesine. Karlıysanız vergi ödüyorsunuz. Bunlar için bir muhasebeci tutmak şart.

      Atölye işi ise gıda üretim izniyle ilgili, maliye bakmaz nerede çalıştığınıza: Benim ticari adresim (maliye için) hala ev adresim gözüküyor. Tarım Köyişleri bakanlığına sizin hakkınızda şikayet gelirse yakalanırsınız. Zor ihtimal hatta çok düşük ihtimal, ama beni ve benim gibi bir çok blogcuyu birisi şikayet etmişti 1.5 sene kadar önce. Oturmuş hepsini tek tek tespit edip yazmış bakanlığa. Evlerinde sağlığa çok zararlı üretim yapıyorlar, denetlenmesini isterim diye. Kıskanç insan çok, o yüzden dikkat etmek lazım. Durum bu, karar sizin 🙂

      sevgiler, bol şans

      • Samet ve Yeliz says

        Merhaba Elif hanım
        Ben eşimle pastane açmak ve imalathanesinde beraber çalışmak istiyorum. İkimizin de ustalık belgesi yok hatta çıraklık belgesi veya mesleki mezuniyetimiz de yok. Yaş pasta cheesecake kuru pasta hatta kruvasan börek açma baklava gibi çok çeşitli ürün yelpazesiyle bu işe girmek istiyoruz. Belge almak için yaklaşık 8 sene beklemek gerekiyor. Biz bu süreyi beklemeden bu iş yerini nasıl açabiliriz? Burada yazılan yorumları okudum ve siz yanınızda iki haftalık göstermelik olarak birisini çalışıyor gösterdiğinizi söylediniz daha sonra asgari ücretle sgk yatirdiginizi filan söylediniz bunu tam kavrayamadim. Bana bu iş yeri açma konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim. Özetlersem ustalık belgem yok ve 2 yıl içinde bu dükkanı açmak istiyorum tamamen imalat üzerine olacak ustalıkla ilgili belge işini nasıl çözebilirim? Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

        • Merhaba – maalesef bu konuda bilgim yok
          el işi pastalar için ustalık istemediler benden… benim istihdam ettiğim kişi, tamamen atölye açabilmek için SGK’lı herhangi bir çalışan istenmesi durumu.

          Sorabileceğiniz en iyi yer, pastaneyi açmayı düşündüğünüz ilçenin bağlı olduğu belediyenin ruhsatlandırma bölümü.
          Başarılar

  10. Safiye Ekmekcioglu says

    Sizi gercekten tebrik ediyorum yurekten. Paylasmak cok buyuk bir meziyettir. Cok ictensiniz ayrica.Bu is icin kafayi yiyorum bende. Su an icime su serpildi ozellikle ustalik belgesine gerek yok cumleniz beni oyle mutlu ettiki anlatamam. Ben sart diye biliyordum, bununda bir piayasasi oldugunu belgelerin kiralandigini ogrendim. Biriyle gorustum. Yillik 8bine kiraladigini soyledi hatta…

    Ama yinede sormak istedigim bisy var size:)

    Sahis firmasi kursam, bi daire kiralasam ve atolye icin uygun duruma getirsem(bahsettiginiz sartlara uygun) bu isi tam yasal olarak yapabiliyor muyum?

    • Tesekkur ederim, boyle dusunmenize sevindim

      Ustalik belgesi isi cok canimi sikmisti, onun icin yasasin nidasiyla paylasmak istemistim blogta
      6ay bekledim ben bu sorunun cevabini alabilmek icin
      Yasadikca ogrenmek zor, belediye ayri telden, maliye ayri telden, ticaret odasi ayri telden
      Bir kisi bulamadim Adan Zye anlataak…ancak tecrubeyle sabittir
      Ustalik belgesine ihtiyac yok
      Elisi urun oldugu icin internette okuyacaginiz bir cok sey de size uymayacak

      Sirket konusuna gelince
      Sirket kurabilirsiniz evinizde ama atolye degil
      Benim okudugum; apartmanda oturan butun dairelerin noter onayli tasdik vermesi gerekiyor yapacaginiz ise
      Bir kisi problem cikarsa yapamazsiniz
      Ama belediye, evde uretimin hic bir sekilde mumkun olmadigini soyledi, mustakil ev olmadikca
      Belediyeye telefon acip isyeri ruhsat bolumunu isteyi danisabilirsiniz
      Kimbilir kural degisir ben bilmem
      Ya da her belediyenin kurallari farkli yorumlayip uygulamasi da mumkun

      Atasehir belediyesi dairede onay vermedi, yoksa ben de bu kadar masrafa girmeye erel gormezdkm acikcasi 🙁

      Bu arada ustalik belgesi gerekmez dedinm ama, sgk li bir eleman calistirma zorunlulugu var
      Ben kendim sgk li oldugum halde kabul edilmedi
      Birini ise aldim 2haftalik
      Giis yapildi 2hafta sonra ayrilmis oldu, ticaret odasi exper gorur gormez kapattim eleman isini…SGK bir yana asgari ucretten gelir vergisi (elemanin adina siz yaparsiniz)vb oduyorsunuz…karisik isler 🙂

      Bol sans! Sevgiler

  11. Safiye Ekmekcioglu says

    Bende yaklasik 4 aydir ciddi arastirma icindeyim ama yazdiklarizi okuduktan sonra esasinda hicbisey bilmedigimi ogrendim. 🙂 detay cevabiniz aydinlatti, cok tesekkur ederim. Yani daire degil bu isi dukkandan yapicaz.. Ciddi bi masraf..
    Cok iyi hesap yapmak lazim ama ben gercekten sevdali oldum, antideprasanlarim bnm diyorum 🙂 sizi birde bu isi yasal olarak yaptiginiz icinde tebrik ederim. Onca blog var, nasil cesaret ediyolar bilemedim, ya da ben cok korkagim 🙂
    Aslinda soyle bi kac butik pastaci bir araya gelip Turkiye nin planetcake ni yapsa ve o pastacilarin icinde bende olsam. 🙂

    Instagramda takipteyim bu arada.. O_maygat..
    Likelarimla yaninizdayim..
    Bol basarilar, gorusmek uzre..

  12. Merhabalar, bilgilendirmeniz için teşekkür ederim tecrübelerinizi paylaşmanız çok güzel. Ben size bu konu hakkında değinmek istiyorum şimdi ben simit üretip avmlerin içine stant kurup satmak istiyorum. Üretim için bir dükkan kiraladım ve pişirmek için büyük bir fırın aldım yavaş yavaş içini inşaa ediyorum. Şuan benim ne yapmam gerekli? Dükkanın içi bittikten sonra çalışma ruhsatı , gıda sicil ve ürütim izni mi alıcam? Hadi bu izinleri aldım tezgahta satmak için ayrı izinler gerekecek mi? Bide bu sorumlu yönetici bulundurma zorunluluğu falan var galiba? Ama iki kişi işleticez biz üretimhaneyi ve öyle çok fazla üretimde olmayacak. Lütfen yardımcı olun herkes farklı birşey söylüyor.

    • Merhaba, fırıncılık konusunda bilgim yok, kusura bakmayın. İdeal olan bağlı bulunduğunuz belediyeyi aramanız ve onlardan bilgi almanız. Başarılar

  13. Every weekend i used to pay a visit this site,
    for the reason that i want enjoyment, since this this website conations in fact good funny data too.

  14. Nagihan Özen says

    Paylaştığınız bilgiler bu işi yapmak isteyenler için yol gösterici olmuş. Yüreğinize sağlık hiçbir art niyet düşünmeden paylaşmışsınız. Ben de birşey sormak istiyorum size. Bir ilçede yaşıyorum burada sadece kek satabileceğim bir yer düşledim. Tabi bu evim de olabilir. Ancak sizce ne kadar başarılı olur? ne de olsa bu işte tecrübelisiniz. Halihazırda çaışan bir bayanım önerilerinize ihtiyacım var.Çok teşekkürler şimdiden…

  15. merhaba

    bilgiler için teşekkürler. benim merak ettiğim kısım, bu iş bir dairede yapılamaz müstakil ev olmadığı sürece dediniz. ben de tam müstakil bir ev tutup butik pasta/kurabiye işine girecektim. bunun araştırmasını yapıyorum. aslında bi işyerim var ama çok küçük ve bacasız. herhangi bi denetleme yapılırsa direkt kapatılır. ve küçük yer bile gereksiz masraflı. müstakil ev tutmak benim için daha az masraflı + daha az stresli olacak. acaba tutulan müstakil ev de istenilen kriterlere uygun mu olmalı? sonuçta elle yapılan butik pasta/kurabiyecilikten bahsediyoruz. işin içinde makine yok…

    • Merve hanım merhaba,ortak birsey yapsak.ben nelly buarada,pasta yapıyorum ewde

  16. Zeytinyağlı yaprak sarma 15 TL (KG)

    Etli yaprak sarma: 20 TL (KG)

    Ev Mantısı:15 (KG)

    Bir Tepsi Su böreği:30TL

    Bir tepsi Ev Baklavası: 40 TL

    Erişte:8TL

    Ev Tarhanası:15 TL (KG)

    Kışlık yufkası : 75 KR (TANESİ)

    Sulu yemek siparişleri alınır

    İçli Köfte:20TL (KG)

    Ev Yapımı Çiğ Köfte : 20 TL (KG)

    Mercimek Köftesi:15 TL (KG)

    Kısır: 10 TL (KG)

    Ev Yapımı Biber Salçası:16TL (KG)

    elmalı kurabiye ve kurabiye çeşitleri

    Nohutlu Pilav:

    Gözleme,Kete,KEKVB her türlü hamur işi yapılır…

    330 76 03

    ankara \yenimahalle \şentepe

  17. Merhaba Elif Hanım,
    Tesadüf eseri google da bir konuyu araştırırken sitenize rastladım ve ortaya çıkardığınız ürünlere bayıldım. Öncelikle becerikliliğiniz, azminiz ve sebatlı iradeniz için Sizi tebrik ederim. Size bir konuda danışmak istiyorum.
    Yazılarınızdan okuduğum kadarıyla iş yeri açma ruhsatında ustalık belgesine ihtiyaç yok (ticari Siciliniz olduğu için) .
    26.Kasım.2012 tarihli bir soru/cevabınızda (Bir kisi bulamadim Adan Zye anlataak…ancak tecrubeyle sabittir
    Ustalik belgesine ihtiyac yok. Elisi urun oldugu icin internette okuyacaginiz bir cok sey de size uymayacak) Bu konuyu biraz açarmısınız lütfen. Bu meslek grubunda ortaya çıkan ürünlerin büyük kısmı el işi. Bu farklılık nereden kaynaklanmaktadır ? Aile ve iş yaşamınızda sağlık, başarılar dilerim. Şimdiden teşekkürler.

  18. Benim bir sorum olacaktı; baktım ki yorumlara aradan 1 ay geçmiş cevap yok vazgeçtim bende 🙂 Arada bloğunuza baksanız fena olmayacak. Saygılar

  19. kurabiyelere bayıldım, şeker hamuru sevmememe rağmen heveslendim, yarın ilk şeker hamurumu alacağım

  20. This post is truly a nice one it assists new web
    users, who are wishing in favor of blogging.

  21. Howdy! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa? My website discusses a lot of the same topics as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you happen to be interested feel free to shoot me an e-mail. I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!

  22. But a smiling visitor here to disclose the adore (:, btw outstanding explain. “Competition is a laborious fixation, on the contrary it produces abundant results.” by Jerry Flint.

  23. It’s awesome in favor of me to have a website, which is valuable in favor of my experience. thanks admin

  24. So you don’t ever get fooled the simple way rrs always to go to,mac brush kit, most of the MAC web-site and look at to see if you could find that product or services from their internet site. When not on the website, then it’s an artificial. Basic!

  25. bende evde kete yapmak istiyorum ama yasak ne yapmam lazım

  26. siz şimdi evdemi yapıyorsunuz

  27. DURU YILMAZ says

    Merhaba Elif Hanım vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler kafamdaki bir çok sorunun cevabını sizden almış oldum. Benim öğrenmek istediğim bir nokta var bilginiz varmı bilemiyorum. Ben sadece cupcake üzerine bir yer açmayı düşünüyorum. Bunun için elimde herhangi bir belgenin olmasına gerek varmı, yoksa edinmelimiyim. Pastacılık kurslarına katılmayı düşündüm ama ustalık belgesini almak epey zaman alıyormuş sanırım. Şimdiden teşekkürler emeklerinize sağlık…

  28. merhabalar says

    ben yurtdışından ürün getirtip internette satmak istiyorum bunun için herhangi bir yerden yasal izin almak gerekli mi acaba elif hanım

  29. Ben 16 yıldır bu mesleği yapıyorum, evden bu işleri götürmek sandığınız kadar kolay değil. Kesinlikle hukuka aykırı, üretimhane koşulları şartları vardır, siz insanların besin olarak tüketeceği ürünlerden mükellefsiniz. Küçücük gözden kaçan bir hata (SKT dolmuş ürün yada gıda içinde yabancı madde) insan sağlığını tehdit eden unsurlardır. Ustalık yada kalfalık belgesi almak şart bir üretim tesisi kurmak için, yada söylendiği üzere birini çalıştırmak. Evde bu işi yapmanız kesinlikle yasalarda yeri olmayan bir uğraştır.
    Insan sağlığını ciddiye alalım.
    sevgiler ve iş hayatınızda başarılar.

  30. Ayşe Özcan says

    Merhaba Elif Hanım. Ben evde yaptığım tarhana, erişte va mantıları bir dükkan açarak satmak istiyorum. Bunun içinde mi evde gıda üretimine izin verilmiyor acaba? Ayrıca bir arkadaşım da çiçekçi açma düşüncesinde onun dükkanında da reçel satışı yapmam mümkün mü ?

    • merhaba, yorumunuz spam’a düştüğü için tesadüfen görebildim.
      Evde gıda üretimi yapmak yasak, bu detayları belediyenizle konuşun en iyisi; telefonda dahi bilgi verirler…

  31. Arkadaşlar hayır yasallıkla alakası yok hiç bir kaçakçılıkta yok butik açıp istediğinzi satabilirsiniz emin olun bunlar heves kırmak için deniliyor inanmayın benim arkadaşım açtı gayette iyi kazanıyor bu instagramda satış işi kadınları ticarete atmak için yapılmış bişey kesinlikle serbestir korkmayın

    • Tuğçe hanım yasal konularda önerilerde bulunurken araştırmadan yazmıyoruz; arkadaşınızın yaptığı iş kesinlikle vergiye tabi; ancak maliye -şimdilik- instagram vb de satışları araştırmıyor; ancak dikkatli olmak lazım. Internetten gelir elde etme, para kazanma durumu varsa vergiye tabi!
      Kıskanç bir arkadaş şikayet ederse maliye tahmini satışlarını hesaplayıp ödemesi gereken verginin çok üzerinde bir ceza getirir ve kaçışı olmaz. Bu konular şakaya gelmez.

      Ama bununla beraber yakalanmayan binlerce insan var eminim. Kimisi de şirket kurup, ödemeyi banka üzerinden almayıp gelirini düşük gösterip az vergi ödüyor. Riski azaltmak için. Zaten kar etmeyen onbinlerce şirket var halen işletmelerini devam ettiren 🙂

      Şikayet almış biri olarak yazıyorum bunları 🙂
      çok sevgiler, başarılar

  32. bn gıda mezunuyum devlet ısım hıc kalmadı malesef nasıl kendı ısımı kurabılırım neler onerırısınız sımdıden herkese teskkurle
    r

  33. Alo Maliye sitesinden alinti

    SORU-2: Ev bütçesine katkı olması için evimde pasta yapıp satmaktayım. Bunun için vergi ödemem gerekiyor mu? İnternet sitesi oluşturarak daha çok insana ulaşmak istiyorum. Açtırmak istediğim bu site için mükellefiyet kaydı yaptırmam gerekir mi?

    CEVAP-2: GVK’nun 9/1-6 uyarınca “evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri … … tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmaksızın satanlar” vergiden muaf esnaf olarak kabul edilmişlerdir. Aynı maddenin 2. fıkrasında “ticarî, ziraî veya meslekî kazancı dolayısı ile gerçek usûlde Gelir Vergisine tâbi olanlar ile yukarıda sayılan işleri Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine bağlılık arz edecek şekilde yapanlar esnaf muaflığından faydalanamazlar” şeklinde düzenleme yapılmıştır.

    Evinizde pasta yapıp satmak hususunda gösterdiğiniz faaliyetiniz, bu kapsam çerçevesinde muafiyet kapsamında değerlendirilebilir. Bunun için de yapacağınız pasta vb. ürünleri gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine “devamlılık” arz edecek şekilde satılmaması şarttır. Örneğin pastane, kafeterya vb. yerlere “devamlılık” arz edecek şekilde satış yapıyorsanız Maliye İdaresi vergi kaydının açılmasını istemektedir. Dolayısıyla buna göre hareket etmek gerekmektedir. İnternet sitesi açmanın ise vergisel bir yükümlülüğü bulunmamaktadır.