Archives for Nisan 2012

Baby shower kurabiyesi

Ayşe Arman geçenlerde yazmış, ‘vazgeçmek özgürlüktür’ diye… bir heyecana kapıldım ilk okuduğumda, kurabiye yapmayı bırakmak, dükkanı kapamak, belediyeyle ve inanılmaz bürokrasileriyle uğraşmamak için… sahiden delirmek üzereydim. Gerçi yazmayışımın sebebi çok farklı; hard diskim göçtü; tam 1TB datanın neredeyse hepsinin onlarca backup’ı olduğu için fotoğraflarımı, projelerimi, websitelerimi ve tonlarcasını kurtarabildim.

Ama bugüne kadar yapmış olduğum tüm kurabiye fotoğrafları, boyutları dolayısıyla bir türlü backup alamadığım için kaybolmuş oldu. Yeni yaptıklarımı geçtim; eskilerin de hepsi gitti. İyi ki blog var! Ama, olur da katalog vb yaptırmaya kalkarsam logolanmış fotoğraflardan başka ham fotoğraf hiç yok elimde. Çok acı! Hala kurtulabileceğine inanmak istemekle beraber denediğim bir kaç kapı çaresiz kaldı. Bekliyorum heyecanla; kurtulursa, yılbaşından beri yapıp yayınlayamadığım fotoğraflara topluca yer veririm belki.

Sevgililer gününün de yoğunluğunu atlattık, buralardayım artık. Geçen hafta Amerika’daydım! Nasıl bir alışveriş cennetidir, kendimi kaybettim. Craft malzemeler satan DEV ama DEV (büyük Carrefour lar kadar) tonlarca mağaza gezdim; her biri muhteşemdi. Bazı değişik aletler de aldım aslında ama genelde bildiğimiz kalıplar…Çok güzel, ama çok yorucu ve kızıma duyulan aşırı özlemle geçen bir hafta oldu. Tekrar gitmek/gidebilmek için can atıyorum. Aldığım bazı kalıplardan sizlere de yedekli gelmediğime üzülüyorum, ama alışveriş telaşıyla düşünemiyor insan. Kısmetse bir dahaki sefere sözüm olsun.

Son kurşun. Bu dükkan işini hayal ettiğim formata 1-2 ay içinde taşırsam devam edeceğim. Aksi takdirde bu işe perde çekme zamanı. Evden yapabilmek güzeldi; ama fazlası beni aşıyor sanırım. Çok iyi bir şeker hamuru ustası bulursam kesinlikle devam edeceğim; kendim de hobi olarak süslemeye devam ederim, daha da keyifli olur; ilk zamanlardaki gibi. Dün yine belediyedeydim. Şaşkınlık içinde gidip gelmeye devam ediyorum; çoğunlukla eksiklik benden kaynaklanıyor; hemen istedikleri anda evrakları vs hazırlayamıyorum; ama onlar da harika. Hep son anda bilinmedik bir detay çıkarıyorlar karşıma. Harikalar (aslında bir kişi bana danışmanlık verdiğine göre tüm belediyeye sitem etmek yakışık almaz). Fakat; dün elime verilen evrağı 2.katta doldurup, sonra zemin kata inip o evrağı kaydettirip sonra yine 2. kata çıkıp orada da ayrı bir işlem yaptırınca aynı evrağa; ne yalan söyleyeyim öfkelendim. Evrağın ne olduğunu bilseniz o da ayrı bir komedi. Alt tarafı dilekçe veriyorum; bence bir e-posta yazsam bile olur; ama olur mu; iş yokuşa sürülecek bir kere. Karmaşık prosesler zinciri! Hala anlamış değilim; ne yaptığımı sorsanız anlatamam.

Kendimi tüm işlemlerini online halledebilen ülke vatandaşı zannetmem çok ciddi hayalkırıklığı yaratıyor bende. Bir kabul edebilsem bizde işler böyle yürür, herşey tıkırında gidecek belki de!

Disney Prensesler Doğumgünü Kurabiyeleri

Disney Prensesler Fatmanur için…

Az sonra Prenseslerle oynamak, dans etmek için Moda Deniz Klübü’nde olacağız… 23 Nisan kutlamasına katılıyoruz

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mız kutlu, mutlu, eğlenceli olsun.
Tüm çocuklar artık güzel günler görsün!



Cake Central Magazine

Hayran olduğum bir dergi, Cake Central Magazine. Çok, aylar önce, bir mail almıştım, bizim için baby shower kurabiyesi yapar mısınız diye hoş övgülerle. Yapmıştım, fotoğrafları yollarken de bir yazı imzalamıştım dergi çıkana kadar, ve çıktıktan sonraki 3 aylık süre içinde bu modelleri hiçbiryerde yayınlamayacağım diye. Bekle bekle, aylar geçti haber yok. Ben de beğenilmediğine emin olarak yayınladım gitti. 2-3 hafta geçmedi ki bir e-posta. Tebrikler, vs vs resimleriniz son sayıda!

Bir telaş aldı beni, öyle çok site var ki yayını alan, teker teker hepsini sildim, sitelerden blogdan facebooktan… Bitince, alıcı gözüyle tekrar dergiye bakayım dediğimde ücretsiz kopya hakkımın süresi dolmuştu; mecburen satın aldım, çok değil $10. Bir dergi için fazla gelebilir, ama bu öyle bir dergi değil, çok özel. Benim için çok memnuniyet verici olduğunu tahmin edersiniz.

Derginin Elif’in Kurabiyeleri’nin de yer aldığı son sayısı burada…

Elifscookies.com da satın aldım, İngilizce siteyi de tamamladım bu vesileyle…

Alya’nın Doğum Bebek Kurabiyeleri

Nereden başlasam şaşkınlığındayım. Öyle çok sular aktı ki köprünün altından, öyle çok proje geçti ki elden, anlatamam. Keyfim yerinde bugünlerde, yavaş yavaş paylaşmaya çalışacağım yaptıklarımı/yapacaklarımı.

Bir kere, öncelikle bugüne kadar söylediğim pişmanım, nerden bulaştım tavrımı geri almak istiyorum. Oldu bu iş. İzinler tamam. Üstelik bazı anlaşmalar da yaptım, yaz bitiminde sıkı bir şekilde çalışmayı umuyorum / umuyoruz (artık tek başıma olmayacağım bu yolda).

Kaldığım yerden başlamak gerekirse, en son izinlerle uğraşıyordum. Ve söz vermiştim adım adım yazacağıma. Hatırlatmakta yarar görüyorum, ne usta gerekiyormuş ne gıda mühendisi. El işi olduğu için gayet de kurabilir durumdaymışız ruhsatlı işletme, bir başımıza. Birinci adımla başlıyorum.

Belediyeden çalışma ruhsatı alınması. Zaman zaman yazdım, bir dolu evrak istiyorlar, ama bu evrakları da bir kısmını tamamladıkça gereken diğer detayları bildiriyorlar ben de hoşlanmıyorum bu durumdan diye. Ben size toplu sunayım; belki sizin belediyeler daha düzgün çalışıyordur, benim gibi sıkıntı yaşamazsınız – umarım.

Gıda üretimi çalışma ruhsatı için belediyelere başvuruluyor, ikamet ettiğiniz değil, dükkan ya da atölyeyi kiraladığınız/satın aldığınız semtin belediyesine.
İstenen evraklar / çalışmalar / işlemler aşağıda listeli:

* Başvuru formu (ben bu formu ilk aldığımda bir çok maddede ne sorulduğunu anlamamıştım…ne zamanki evraklar hazırlandı, çocuk oyuncağı bir kaç soru olduğunu anladım). Sona bırakabilirsiniz *KAŞENİZİ UNUTMAYIN HEP YANINIZDA OLSUN*

* Tapu Fotokopisi

* İskan (yapı izin) belgesi (bu iş karışık, iskan yok ise 12 Ekim 2004 öncesi yapılan binalarda o tarihten öncesine ait bir elektrik veya su faturasının noterde tasdik ettirip götürebiliyorsunuz). Ayrıca önemli, çok dikkat etmek gerek; 2004 sonrası yapılmış binalarda henüz iskan alınmamış olabiliyor (bu kaçak mı demek bilmiyorum ama ruhsat almaya engel bir durum..mal sahibinin bunu çıkarttırmış olması gerekiyor). Ben dükkanı kiralamadan önce belediyeye gidip onay aldım, dükkanın fotoğrafları ve adresi ile. Kolay olmuyor onay vermeleri, ama en azından iskanı kontrol etmenizde yarar var.

* Kira kontratı

* Vergi levhası

* Nüfus cüzdanı sureti ve ikametgah – genelde herkes unutuyormuş… bana sorarsanız istemeyi unutuyorlardır, çok zor bir evrak değil zira 🙂

* Şahıs olarak başvuracaksanız ticaret sicil gazetesi fotokopisi ve ticaret odası üyeliği kaydı (esnaf odasına kayıt isteyebilirler, o biraz daha zor sanırım…ticaret odasına kayıt yeterli oluyormuş).

* 2 adet vesikalık fotoğraf

* işyerinin açık adresini gösterir kroki… Çizim yapmaya gerek yok, Google maps ten yakın plan bir çıktı almanız yeterli)

* İşyerinin iç ve dış fotoğrafları (evde çıktı almak yeterli-hatta ben 15-20 tane resim basmıştım, abartmışım güldüler)

* Sağlık muayene cüzdanı (daha önce detaylı bahsetmiştim burada ayrıca burada– portör muayenesi)
Beni o asabi sinir hastası kadınla muhatap ettikten sonra biz göndermiş olamayız sizi oraya, özelde niye yaptırmadınız dediler o da cabası. Hem de Türkan Saylan Poliklinik yeterli oluyormuş, evimin dibi. Saçma sapan Halk Sağlığı Merkezi’nde azar işitmiştim bir de. Neyse devamı var, 6 ayda bir yenileniyor, bundan sonrasını kurtardığıma sevindim.

* Tekrar ediyorum, kaşe

* İtfaiye raporu (dükkan hazır hale geldikten sonra, belediyeye gidip Büyükşehir Belediyesi İtfaiye birimi teftişe gelsin diye dilekçe ile başvuru. Bizde anlamsız teferruatları vardı işin, üst kata çık dilekçe örneğini al, doldur imzala, alt kata in, orada sisteme işlet, şimdi deftere kaydettir, neyseki ödeme yok, tekrar 2 kat yukarı çık dilekçeyi oraya ver, oradaki görevli bilgisayara yazsın dursun, yarım saat ne iş yapacağın üzerinde uzlaşmaya çalış, hayır ekmek yok, sadece pasta, kurabiye… ama öyle iş olmazzz, onlar tespit etsin iş kolunu, itaat et işim yürüsün diye, 🙂 Sonra bir tarih veriliyor, 1 haftalık bir aralık. Dükkanda bekleyin, bu 1 hafta içinde herhangi bir gün herhangi bir saatte gelecek itfaiye diye. Bana itfaiyenin direk telefonunu vermişlerdi belki ne zaman geleceklerini öğrenirsem diye, ama telefonu açan yok elbette. Beklemiştim ama kaçırmışım ilk 1 hafta. Sonra tekrar belediyeye gidip tüm bu basit ama zaman kaybettiren işlemleri tekrar yapmam gerekmişti. Yine 1 hafta sonra başlayacak 1 haftalık ikinci süreç. Neyseki o hafta adım atmadım dükkandan dışarı da 2.günü geldiklerinde yakaladım. 1-2 dakikalık bir iş; yangın güvenliği açısından denetleyip gidiyorlar, çok başarılı bir ekipti, ne de olsa büyükşehir dedim.

* Bu arada eşanlı olarak maliyeye dükkan açılışını bildirmek lazım, onu da soruyorlar çalışma ruhsatına başvuru anında.

* Çevre Temizlik Belgesi – bu işlem için de sadece Çevre Temizlik vergisi ödemek yeterli oluyor, Bu arada dükkan ne kadar büyük tabela ne kadar büyük, hep daha fazla vergi, harç vb. Kira sözleşmesini imzaladığınız anda vergiye tabisiniz, dikkatli olmakta yarar var. Beni uyarmadılar, ben de araştırmadım, 250TL ödedim ilk taksit, 75TL si ceza (aslında bunları unuttum önümdeki kağıda bakıyorum… her işleme ufak ufak para alınıyor).

* Haşere ilaçlama Sözleşmesi. 1 günde buldum haşere ilaçlama servislerini. Dükkana birini getirtmem 2 haftamı aldı. Yarın geleceğiz bakacağız hemen orada imzalar sözleşmeyi ilaçlamanızı yaparız…ama ne gelen var ne giden. Yarın dolu, Cuma..yok daha önce olmaz…derken Gezer İlaçlama idi galiba, gerekirse paylaşırım…hemen bilgisayardan sözleşmeyi gönderdiler (herkes önce ilaçlamayı yapmak istedi çünkü sözleşmeyi alan ilaçlamayı yaptırmadan yani para vermeden ortadan kayboluyormuş). Gezer öyle yapmadı, dediğim gibi, anında scan ettiği gibi evrakları temin etti bana. İş bitti. Ben de ilaçlamamı yaptırdım, mekana özel bir servis veriyorlar, benimki 80TL tuttu, sadece krem jel gibi bir nokta kadar ilacı kapı pervaz aralarına vs sıktılar gittiler. 6 ay idare edermiş, ama zaten orada böcek olmazmış, çok şükür.

* Ticaret odası şube tescili. Bu işlem de vakit alıyor, çünkü ticaret odası çok yoğun oluyor, gazetede yayınlanmasını beklemeye gerek yok, ticaret odası yayınlanacağına istinaden bir evrak veriyor, 1-2 hafta içinde elbette.

* Tabela vergisi! Tabelayı yaptırıp astığınız andan değil, faturanın kesildiği tarihten itibaren mükellefsiniz. Tabela vergisinin de kriteri çok, Işıklı ışıksız, kaç m2 vs boyutları bile verginin miktarını belirliyor. Benim tabelayı gördüyseniz tahminen 100TL gibi ödemiştim vergisiz. Işıksız benimki. Faturayı da yanınızda götürmek lazım, fotokopisini de.

Bu evrakları götürüp belediyeye teslim ettiğinizde evraklar kabul edilirse başvurunuz resmen alınmış oluyor.
Ondan sonraki hafta içinde dükkanı denetime geliyorlar.  Bana aynı anda maliyeden de yoklamaya geldiler, unutmayın onlar da gelecek.

Gıda üretimi yapacak dükkanda

* soyunma odası olacak (ben bir paravan aldım hastanelerde kullanılanlardan…nasılsa kullanılmayacak dediysem de kabule ttiremedim, koyun sonra kaldırırsınız dediler…böyle de saçma)

* Tabi ki mutfak olacak – kapalı olmasında yarar var, ayrı bir bölüm gibi.

* Üretim bölümü, meşhur mermer tezgahın kurulacağı bölüm – ben bankalarda kullanılan şık paravanlardan aldım, ofis ayıran; aa niye kapalı değil burası dediler, dedim ferah olsun, orayı da göreyim. Sorun etmediler neyseki.

* Mutfağın arka kısmı tezgahın etrafı, yerler vs kolay temizlenebilir malzeme olması gerekiyor, yani mutfağa seramik döşetmekte yarar var, duvara yağ sıçradı mı çıkmaz diyorlar. Yerler de mermer fayans vb kolay silinebilir malzeme olmalı.

* Tuvalet mutfağa yakın olmamalı; ben sorf bu yüzden (tuvalet kapalı olduğu halde) mutfak tesisatını taşıttım, çalıştığım seramik, tesisat vb ustalardan da çok memnun kaldım.

Bir kaç kriter daha vardır elbette, ama benim genel olarak bildiklerim bu kadar. Buraya yazdığım kadarıyla belediye harcını da hazır ederseniz (60m2 dükkana 1000TL gibi ödedim) çalışma ruhsatını kolaylıkla alırsınız. İnanın bu liste bu haliyle elimde olsa, hemencecik çıkarıverirdim. Öyle kolay. Beni sıkıntıya sokan, herkesin çalışma şeklinin farklı oluşu 🙂

 

Aşağıdakiler istenmedi, en merak ettiğimiz konu buydu aslında:

* Ustalık belgesi

* Atık yağ sözleşmesi

* İşyeri ruhsat projesi

* Esnaf Sanatkarlar Odası Kaydı

Daha çok yazacaklarım var, ama kaç ay sürer yazmam onu bilemiyorum; elimden geldiğinde paylaşacağım. Şimdi sırada gıda üretim izni var. Çalışma ruhsatını alınca zaten sorun olmuyormuş; gittim Tarım Köyişlerine…yeni kanun çıkmış, çalışma ruhsatı çıktıktan sonra 1 ay içinde başvurmazsanız cezası varmış. Benim ruhsat tarihi zaten 1 ay erken atılmış nedense. Bakalım ceza ödeyecek miyim, kendime ait olmayan bir hatadan dolayı.
Üretim iznine başvurmak için ekspertiz raporu isteniyor; Ticaret Odasına bizzat gidiyorsunuz (veya noter tasdikli vekaletname verebilirsiniz) bu raporu almak için. Ticaret odası çağrı merkezi bilgi veriyor, internette bir form var onu doldurmak, nüfus cüzdanı fotokopisi ve 140TL gerekiyordu sanırım. Ondan sonraki hafta içinde de dükkana eksper geliyor, Ticaret Odası’nın yetkili mühendislerinden. Ne kadar üretim çıkar anlamında bir rapor hazırlayıp veriyorlar ki Gıda Üretim İznine başvuru yapılabilsin. Onları da ayrıca anlatacağım Benim tıkandığım nokta, SSKlı biri olması gerekiyormuş bu rapor için. Bu iş elişi, ben SSKlıyım dediysem de anlatamadım, firma sahibi olmazmış. Tabi hemen birinin girişini yapıp evrağı aldıktan sonra çıkış da yapabilirsiniz ama ben zaten bir anlaşma yaptım yardım almak için. Onun girişi yapılmak üzere. Yine de bu konuya çok takılmış durumdayım, hiç bir mantığı yok

(Hayır hala mantıksız işlerin bizim ticari meselelerimizin gerçeği olduğunu kabullenmiş değilim…)

Devamı gelecek, SÖZ!